About the Event

Authentic Movement Summit

April 21-23, 2023

online


Authentic Movement Therapy (AM) Summit is part of World Arts & Embodiment Forum 2023 brought to you by Inspirees and its partners. The theme of WAEF 2023 is Stabilization, Innovation & Breakthrough – Cultivating Resilience through the Embodied Arts.


Apr 21 - 23, 2023 (GMT+8)

Curators & Panelists

  • Prof. Helen Payne (University of Hertfordshire)

    Prof. Helen Payne

    University of Hertfordshire

    Read Bio
  • Dr. Janet Adler (Founder, Discipline of Authentic Movement)

    Dr. Janet Adler

    Founder, Discipline of Authentic Movement

    Read Bio
  • Bonnie Morrissey (Faculty member, The Circles of Four)

    Bonnie Morrissey

    Faculty member, The Circles of Four

    Read Bio
  • Paula Sager (Faculty member, The Circles of Four)

    Paula Sager

    Faculty member, The Circles of Four

    Read Bio
  • Dr. Tina Stromsted (Co-founder, Authentic Movement Institute)

    Dr. Tina Stromsted

    Co-founder, Authentic Movement Institute

    Read Bio
  • Irina Biryukova (Founder & Former President, DMT Russian Association)

    Irina Biryukova

    Founder & Former President, DMT Russian Association

    Read Bio
  • Soraya Jorge (Co-founder, The International AM Center in Brazil)

    Soraya Jorge

    Co-founder, The International AM Center in Brazil

    Read Bio
  • Marcia Plevin (Co-Founder, Creative Movement Association)

    Marcia Plevin

    Co-Founder, Creative Movement Association

    Read Bio
  • Rosa Maria Govoni (Co-founder & Co-Director, Art Therapy Italiana)

    Rosa Maria Govoni

    Co-founder & Co-Director, Art Therapy Italiana

    Read Bio
  • Yael Barkai (Former President, Israeli Association of Creative & Expressive Therapy)

    Yael Barkai

    Former President, Israeli Association of Creative & Expressive Therapy

    Read Bio


         Download all speakers' bios at bottom of this page.

Event Description

Authentic Movement (AM) Summit contains 23 sessions with 35 speakers involved, including key conversations (120min), 12 Presentations (30min) and 8 Workshops (90min) in online format. 


Authentic Movement (AM) grew out of Mary Starks Whitehouse's teaching of an approach to inner-directed movement, which she called Movement-in-depth. She was an American dance therapist informed by her studies in Jungian psychology, particularly active imagination. Authentic Movement is an experiential practice sometimes used within Dance Movement Psychotherapy (DMP), involving a mover who is following inner impulse in the presence of an outer witness. Joan Chodorow (Jungian Analyst) and Janet Adler were both Mary's students. Joan took the Jungian stream further and Janet developed the mystical element, which she calls the Discipline of Authentic Movement (Adler, 2002).


AM may be particularly beneficial for those who have difficulty processing their issues verbally through traditional forms of therapy. Through expressive, spontaneous movement the whole self can be experienced to facilitate integration in the healing process.


The therapist's/witness role is to be present and witness the mover, subsequently making a self-referential, verbal offering if requested by the mover, avoiding interpretation, projection, and judgment. Meanings discovered through the movement experienced and witnessed and the verbal dialoguing between witness/s and mover helps to bring about change.


This summit will offer presentations from leaders in the field of AM. Both from a psychotherapeutic and spiritual perspective. AM training and practice are in different ways globally and it has also been used for arts-based inquiry, so we are pleased to present sessions on these elements.

Schedule*

* The Schedule below is Beijing Time. Please download the Schedule with different time zones at bottom of this page. Please note that all the sessions will be recorded and will be available for viewing within 3 days after the whole summit. Contact us if this is not clear.

  • Day 1 (April 21, 2023)
    9:00 AM - 9:30 AMAuthentic Movement - An Entry Point to Symptom and Chronic Illness
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application, Wellbeing, Professional practice
    Speaker: Elyn Selu
    9:30 AM - 10:00 AMDesire - An awakening into the deep body
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Community
    Speaker: Brinda Sarah Jacob
    3:00 PM - 3:30 PMClosing my eyes to see you
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Clinical application
    Speaker: Sarka Bartuskova
    3:30 PM - 4:00 PMEffects of a Single Movement Intervention on Psychiatric Patients with Depression: Interoceptive Awareness as a Mediating Factor
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application
    Speaker: Cheng Zengyan
    4:00 PM - 4:15 PMBreak
    4:15 PM - 4:45 PMMoverWitness interdisciplinarity
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Theory/Ecology/Performance
    Speaker: Eila Goldhahn
    4:45 PM - 6:15 PMEbb and Flow: continuity of experience through Art and Authentic Movement
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Wellbeing/Professional practice
    Speakers: Rosa Maria Govoni, Mimma Della Cagnoletta
    7:00 PM - 7:15 PMOpening
    Speakers: Curators
    7:15 PM - 8:45 PMDuet: Blending Internal Family Systems (IFS) with the Discipline of Authentic Movement(DAM)
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Theory/Clinical application/Spirituality
    Speakers: Susan E Cahill, Betina Waissman
    8:45 PM - 9:00 PMBreak
    9:00 PM - 11:00 PMOpening a Global Door: Questions and Reflections on the Teaching of Authentic Movement
    Session: Key Conversation (120 min)
    Topic: Reflexions on various themes made with an International Authentic Movement Teachers Discussion Group
    Speakers: Tina, Helen, Irina, Soraya, Marcia, Rosa Maria, Yael (moderator: Hilda)
    Day 2 (April 22, 2023)
    8:00 AM - 9:30 AMThe body knows: harvesting the essence of gesture integrating meditation and aspects of Authentic Movement
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Wellbeing/Spirituality/Professional practice
    Speaker: Susan Bauer
    9:30 AM - 11:00 AMDreamDancing: Engaging the Opposites through Authentic Movement
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Clinical application
    Speaker: Tina Stromsted
    3:00 PM - 3:30 PMDo not look at me
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Professional practice
    Speaker: Monika Ptasinska
    3:30 PM - 4:00 PMAuthentic Movement and Zen practice
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Theory/Professional practice
    Speaker: Ding Jie
    4:00 PM - 4:15 PMBreak
    4:15 PM - 5:45 PMAuthentic Movement Inspirations and influences on the development of Physical Storytelling
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Community/Wellbeing
    Speaker: E. Connor Kelly
    7:15 PM - 8:45 PMExpanding the edges of synchrony and attunement
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Theory/Clinical application/Social justice
    Speakers: Terese Gjernes, Riki Bloom
    8:45 PM - 9:00 PMBreak
    9:00 PM - 10:30 PMAn Evolution of Embodied Consciousness: Celebrating Janet Adler’s New Book
    Session: Key Conversation (90 min)
    Topic: History/Community/Spitituality
    Speaker: Paula Sager, Bonnie Morrissey
    Day 3 (April 23, 2023)
    8:00 AM - 9:30 AMInvitation to Find A Bit of Witch Power in Your Body: A workshop for female identified persons
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Social justice
    Speaker: Annie Blair
    3:00 PM - 3:30 PMTI VEDO _ I SEE YOU A collective journey in Authentic Movement
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Performance/Spirituality/Professional practice
    Speakers: Collective of the AM Master 2019-2020
    3:30 PM - 4:00 PMHonoring the dancing female body, embodiment of soul and spirit ot the time
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Social justice/Spirituality
    Speakers: Antonella Monteleone
    4:00 PM - 4:15 PMBreak
    4:15 PM - 4:45 PMClarity of Verbalization: The importance of language in the practice of Authentic Movement
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Professional practice
    Speaker: Katee Yan Shen
    4:45 PM - 5:15 PMThe Knowing Body: direct experience, embodied ways of knowing, embodied language and development of embodied witness consciousness.
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Theory/Clinical application/Spirituality
    Speaker: Aleksandra Schuller
    5:15 PM - 5:30 PMBreak
    5:30 PM - 7:00 PMThe contribution of DMT in the exploration, integration and prevention of birth trauma.
    Session: Workshop (90min)
    Topic: Ecology/Clinical practice/Community/ Wellbeing/Spirituality
    Speaker: Helen Payne
    8:30 PM - 9:00 PMOvercoming Social Isolation Through Arts In Virtual Communities (Authentic Movement Solo Groups)
    Session: Presentation (30mim)
    Topic: Community/Wellbeing/Professional practice
    Speaker: Olga (Olesya) Bondareva
    9:00 PM - 10:30 PMSeminar with Janet Adler
    Session: Key Conversation (90min)
    Topic: Theory/Wellbeing/Spirituality
    Speaker: Janet Adler


1.The specific time of some sessions is subject to change. Final schedule will be availabel on January 31, 2023.

2.The recordings of sessions will be available for 45 days after the AM summit.

Tickets Register

Standard Price
RMB 1,000
€150
$150
Early Bird Price

Expires at 12 am on January 31, 2023

Students price

For current students only (please upload your student ID)

RMB 600
€90
$90
Group Price

This price is for registration as a group of 3 attendees

RMB 2,400
€360
$360
IACAET Members price

For IACAET members only

Member Price RMB 500
€75
$75
Special Discount Ticket

Who is eligible:
1. If you submitted proposal to WAEF2023 (regardless of acceptance status outcome)
2. Students/graduates in Inspirees certification programs

RMB 500
€75
$75
Free Ticket

For AM Summit Curators and Speakers only

Complimentary

Speakers' Biographies and Full Schedule

Schedule for AM Summit (with different time zones).pdf
讲者简介(Speakers' bios).pdf
Menu