About the Event

Laban/Bartenieff Movement System Summit

April 11-13, 2023



Laban/Bartenieff Movement System (LBMS) Summit is part of World Arts & Embodiment Forum 2023 brought to you by Inspirees and its partners. The theme of WAEF 2023 is Stabilization, Innovation & Breakthrough – Cultivating Resilience through the Embodied Arts.


Apr 11 - 13, 2023 (GMT+8)

Curators & Panelists

  • Dr. Juliet Chambers Coe (East15 Acting School University of Essex)

    Dr. Juliet Chambers Coe

    East15 Acting School University of Essex

    Read Bio
  • Dr. Carol-Lynne Moore (Director, MoveScape Center in Denver)

    Dr. Carol-Lynne Moore

    Director, MoveScape Center in Denver

    Read Bio
  • Katharina Conradi (The University of the Arts CODARTS)

    Katharina Conradi

    The University of the Arts CODARTS

    Read Bio
  • Dr. Helen Kindred (Middlesex University)

    Dr. Helen Kindred

    Middlesex University

    Read Bio
  • Alison Curtis-Jones (Programne Leader,  Trinity Laban)

    Alison Curtis-Jones

    Programne Leader, Trinity Laban

    Read Bio
  • Prof. Laurie Cameron (Pomona College)

    Prof. Laurie Cameron

    Pomona College

    Read Bio
  • Brenda Connors

    Brenda Connors

    Read Bio
  • Prof. Lilian Freitas Vilela (Performing Arts at  São Paulo State University)

    Prof. Lilian Freitas Vilela

    Performing Arts at São Paulo State University

    Read Bio
  • Adriana Vilchez Magrini Liza

    Adriana Vilchez Magrini Liza

    Read Bio
  • Adriano José Pinheiro

    Adriano José Pinheiro

    Read Bio
  • Dr. Tony Yu Zhou (CEO, Inspirees Education Group)

    Dr. Tony Yu Zhou

    CEO, Inspirees Education Group

    Read Bio
  • Katee Yan Shen (Program Manager, Inspirees Education Group)

    Katee Yan Shen

    Program Manager, Inspirees Education Group

    Read Bio
  • Peng Xiaoxi (Chongqing University)

    Peng Xiaoxi

    Chongqing University

    Read Bio


         Download all speakers' bios at bottom of this page.

Event Description

Laban/Bartenieff Movement System (LBMS) Summit contains 29 sessions with over 50 speakers involved, including key conversations (120min), 17 Presentations (30min) and 9 Workshops (90min).



This summit aims to explore three key aspects of contemporary practice of LBMS over the 3-day event:  

  1. The contemporary landscape of processes and applications of LBMS and the opportunities and challenges it presents in various fields of application for the 21st Century 
  2. Irmgard Bartenieff's work and legacy, and the 'silent' bodies of knowledge and overlooked contributors: the women and men who developed and ensured the legacy of 'Laban' studies  
  3. Integrating First and Third Person Views of Movement. Exploring movement objectively, subjectively, physically, metaphysically, spiritually, and approaches that comingle these perspectives.  Approaches to movement from the outside in and the inside out, ideas and practices that challenge the dichotomy of object and subject, experiential and analytic. 


Broadly speaking, the Laban/Bartenieff Movement System is an approach to the experiential and analytic aspects of movement. The foundations of it can be considered as comprising of basic parameters for movement study and analysis. They are Body, Effort, Space, Shape, and the term 'Movement System' acknowledges the synergistic nature of these 'parts' – they are never experienced or observed in isolation but form a web-like structure for comprehending movement phenomenon.  


Laban and Bartenieff's work have been applied globally to many fields throughout the 20th and 21st Centuries, including in education, therapy/health, coaching/business consulting, creative arts, performer training and performance making. Laban's framework for movement analysis has provided clear in-roads to understanding the nature of human movement through both an empirical tool and a philosophical approach with the LBMS.


However, in this summit we would like to explore key features of contemporary practice of the LBMS, including what is apparently absent and certainly under-acknowledged from the corpus of 'Laban studies' more generally. They are: the opportunities and challenges that LBMS poses for the 21st Century practitioner; Integrating the First and Third person perspectives of movement – synthesising object/subject, physical/spiritual; and the 'invisible', underacknowledged contributors who developed Laban's theories and ensured the legacy of 'Laban studies' globally.  




LBMS Summit will be hold in hybrid (online & in-person) format. The venue for in-person format is East 15 Acting School, University of Essex, Hatfield's Rectory Road, Loughton, London, IG10 3RY. Everyone is well welcomed to participate online or in-person. We provide various choices for attendees.


East 15 Acting School has over sixty years' experience in discovering and developing the best talent for stage, screen, radio, and behind the scenes; discovering and developing daring and unique actors, creatives, technicians, and makers, across the performing industries.

Schedule*

* The Schedule below is Beijing Time. Please download the Schedule with different time zones at bottom of this page. Please note that all the sessions will be recorded and will be available for viewing within 3 days after the whole summit. Contact us if this is not clear.

  • Day 1 (April 11, 2023)
    7:30 AM - 8:00 AMLBMS in decolonial educational actions in Brazil
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Community
    Speaker: Lilian Freitas Vilela
    8:00 AM - 8:30 AMA Kinesthetic Empathy Approach to 21st Century Ballet Training: Integrating LBMS and Research in the Cognitive Sciences
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Social justice/Professional practice
    Speaker: Shannon Cuykendall
    8:30 AM - 9:00 AMThe application of LBMS for the major of Dance choreography in Chinese university
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Clinical application/Professional practice
    Speaker: LIU Dan
    9:00 AM - 9:15 AMBreak
    9:15 AM - 11:00 AMThe Application of LBMS in China
    Session: Key Conversation (105 min)
    Topic: Education/Community/Professional practice
    Speakers: Tony Yu Zhou, Katee Yan Shen, Peng Xiaoxi, Liu Shaobo, Cheng Yun, Ma Chunliang, Guo Yuanyuan, Magulan Danmu
    4:00 PM - 4:30 PMFinding space: internal-external, body-mind dialogues in dance practice
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Professional practice
    Speaker: Jayne McKee
    4:30 PM - 6:00 PMMovement Strategies for String Players/Rhythm in Relationship
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Education/Performance/Professional practice
    Speakers: Maya Felixbrot, Alex Welch, Leonie van Essen, Desiree van Drongelen
    6:00 PM - 6:15 PMBreak
    6:15 PM - 6:45 PMRe-Imagining Laban: Dynamic Transformations in Contemporary Dance Practice
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Performance/MovementDance Training/Creative Practice
    Speaker: Alison Curtis-Jones
    6:45 PM - 7:15 PMSpace research of Standard Dance under the concept of "Space Harmony"
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Performance/Professional practice
    Speaker: LIU Shao bo
    8:00 PM - 8:15 PMOpening
    Speakers: Curators
    Juliet Chambers-Coe, Carol-Lynne Moore, Katharina Conradi, Helen Kindred, Alison Curtis-Jones
    8:15 PM - 9:45 PMMoving Our Selves
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Professional practice
    Speakers: Katharina Conradi, Joanna Brotman
    9:45 PM - 10:15 PMMovement Pattern Analysis – An assessment in its own right. Getting to the core of things.
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Spirituality/Professional practice/Leadership
    Speaker: Beverley Dunn
    Day 2 (April 12, 2023)
    7:30 AM - 8:00 AMBartenieff, Kestenberg, and Lamb: A Triumvirate of Minds
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History
    Speaker: Carol-Lynne Moore
    8:00 AM - 8:30 AMLetter to the field
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Performance/Social justice
    Speaker: Camila Simonin Lima de Moura
    8:30 AM - 9:00 AMThe Propagation Path of Laban's Movement Theory in China ( 1940s-1980s )
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Theory/Social justice
    Speaker: Peng Xiaoxi
    9:00 AM - 9:15 AMBreak
    9:15 AM - 10:45 AMIntroduction to Klein Technique™
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Education
    Speaker: Susan Klein
    4:00 PM - 4:30 PMLaban's women': the silent bodies of knowledge
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Social justice
    Speaker: Juliet Chambers-Coe
    4:30 PM - 6:00 PMEmbodied Fundamentals - exploring somatic approaches to Bartenieff Fundamentals through improvisation.
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Education
    Speaker: Helen Kindred
    6:00 PM - 6:15 PMBreak
    6:15 PM - 6:45 PMOn Transversality: Ullmann, infrastructures, ethics
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Theory
    Speaker: Alexandra Baybut
    6:45 PM - 7:05 PMFemale Traces
    Session: Art Performance (20 min)
    Topic: Performance
    Speakers: Helen Kindred, Sandra Sok
    7:30 PM - 8:00 PMIn her footsteps: Irmgard's Walk through history
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History
    Speaker: Susan Lynn Wiesner
    8:00 PM - 9:30 PMInner/Outer: Perspectives based in Movement Experience and Observation
    Session: Workshop (90min)
    Topic: Education
    Speakers: Karen Studd, Cat Maguire
    9:30 PM - 11:00 PMPlural perspectives for LBMS in Brazil: educational experiences with babies, children and adults
    Session: Key Conversation (90 min)
    Topic: Education
    Speakers: Adriana Vilchez Magrini Liza, Adriano José Pinheiro, Lilian Freitas Vilela
    Day 3 (April 13, 2023)
    7:30 AM - 9:00 AMEmbodied Witnessing - cultivating resonance and clarity
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Theory/Social justice/Professional practice
    Speaker: Tara Stepenberg
    9:00 AM - 10:30 AMPlayfully Tuning into Consciousness through Breath, Sound, and Space
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Ecology/Wellbeing/Spirituality
    Speakers: Laura Victoria Ward
    3:30 PM - 4:00 PMSomatic Interventions for the most common Obstacles of Mind. Exploring the Body-Mind connection
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Wellbeing/Professional practice/Personal development
    Speakers: Pauline Memelink
    4:00 PM - 4:30 PMExploring Rudolf Laban’s Effort and Space as planes of consciousness
    Session:Presentation (30 min)
    Topic: Theory/Performance/Spirituality
    Speaker: Juliet Chambers-Coe
    4:30 PM - 5:00 PMMovement Dynamics: Pedagogical research into accessing the exploration of qualitative expression
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education
    Speaker: Alessandra Ruggeri, Melanie Clarke
    5:00 PM - 5:15 PMBreak
    5:15 PM - 5:45 PMExamining the Position of Choreosophy in Laban Theory and its Contemporary Significance for Society
    Session: Presentation (30min)
    Topic: Theory/Community/Wellbeing
    Speaker: Lin Wang
    5:45 PM - 7:15 PMOrganicism and Fracture: Adhering to and rupturing dynamic affinities for creative practice and dynamic movement training
    Session: Workshop (90mim)
    Topic: Education/Performance/Contemporary developments
    Speaker: Alison Curtis-Jones
    8:00 PM - 9:30 PMYour Movement Habits Create Your Life
    Session: Workshop (90min)
    Topic: Wellbeing
    Speaker: Mariah-Jane Thies
    9:30 PM - 11:00 PMMovement Pattern Analysis: Integrating First and Third Person Perspectives
    Session: Key Conversation (90min)
    Topic: Professional practice
    Speakers: Carol-Lynne Moore, Laurie Cameron, Brenda Connors


1.The specific time of some sessions is subject to change. Final schedule will be available on January 31, 2023.

2.The recordings of sessions will be available for 45 days after the LBMS summit.

Tickets Register

Regular Ticket (Online)

Please choose the corresponding currency and there are 3 types of tickets to choose:
1. Early Bird Ticket (expired to 31st January 24:00)
2. IACAET Membership Ticket
3. Standard Ticket

Member Price RMB 600
€95
£85
$100
Standard Price RMB 1,200
€190
£165
$200
Student Ticket (Online)

For current students only (please upload your student ID)

RMB 720
€115
£100
$120
Special Discount Ticket (Online)

Who is eligible:
1. If you submitted proposal to WAEF2023 (regardless of acceptance status outcome)
2. Students/graduates in Inspirees certification programs

RMB 600
€95
£85
$100
Regular Ticket (In-person)

Please choose the corresponding currency and there are 3 types of tickets to choose:
1. Early Bird Ticket (expired to 31st January 24:00)
2. IACAET Membership Ticket
3. Standard Ticket

Member Price €170
£150
$180
Standard Price €345
£300
$355
Concessions Ticket (In-person)

For current students, retired/unemployed, low income public (Please upload the relevant document)

€130
£120
$140
Special Discount Ticket (In-person)

Who is eligible:
1. If you submitted proposal to WAEF2023 (regardless of acceptance status outcome)
2. Students/graduates in Inspirees certification programs

€170
£150
$180
Concession Ticket for Single Day Attendance Ticket (In-person)

For current students, retired/unemployed, low income public (Please upload the relevant document)

€50
£45
$55
Single Day Attendance Ticket (In-person)

This setting is only available for In-person format

€125
£110
$130
Free Ticket (Online and In-person)

For LBMS Summit Curators and Speakers only

Complimentary

Speakers' Biographies and Full Schedule

讲者简介(Speakers' bios).pdf
Schedule for LBMS Summit (with different time zones).pdf
Menu