About the Event

Dance Therapy/Movement Therapy Summit

March 10-12, 2023



Dance Therapy & Movement Therapy (DT/MT) Summit is part of World Arts & Embodiment Forum 2023 brought to you by Inspirees and its partners. The theme of WAEF 2023 is Stabilization, Innovation & Breakthrough – Cultivating Resilience through the Embodied Arts.


Mar 10 - 12, 2023 (GMT+8)

Curators & Panelists

  • Dr. Tony Yu Zhou (CEO, Inspirees Education Group)

    Dr. Tony Yu Zhou

    CEO, Inspirees Education Group

    Read Bio
  • Prof. Vivien Speiser (Lesley University)

    Prof. Vivien Speiser

    Lesley University

    Read Bio
  • Marcia Plevin (Co-Founder, Creative Movement Association)

    Marcia Plevin

    Co-Founder, Creative Movement Association

    Read Bio
  • Joan Wittig (Pratt Institute)

    Joan Wittig

    Pratt Institute

    Read Bio
  • Susan Scarth (Former president, EADMT)

    Susan Scarth

    Former president, EADMT

    Read Bio
  • Sharon Chaiklin (Co-founder, American Dance Therapy Association)

    Sharon Chaiklin

    Co-founder, American Dance Therapy Association

    Read Bio
  • Prof. Helen Payne (University of Hertfordshire)

    Prof. Helen Payne

    University of Hertfordshire

    Read Bio
  • Yael Barkai (Former President, Israeli Association of Creative & Expressive Therapy)

    Yael Barkai

    Former President, Israeli Association of Creative & Expressive Therapy

    Read Bio
  • Rosa Maria Govoni (Co-founder & Co-Director, Art Therapy Italiana)

    Rosa Maria Govoni

    Co-founder & Co-Director, Art Therapy Italiana

    Read Bio
  • Dr.  France Schott-Billmann (University Paris Cité)

    Dr. France Schott-Billmann

    University Paris Cité

    Read Bio
  • Dr. Diana Fischman (Founder & Director, B r e c h a Argentia)

    Dr. Diana Fischman

    Founder & Director, B r e c h a Argentia

    Read Bio
  • Irina Biryukova (Founder & Former President, DMT Russian Association)

    Irina Biryukova

    Founder & Former President, DMT Russian Association

    Read Bio
  • Prof. Dr. Sabine Koch (Alanus University)

    Prof. Dr. Sabine Koch

    Alanus University

    Read Bio
  • Prof. Rainbow Ho (Hong Kong University)

    Prof. Rainbow Ho

    Hong Kong University

    Read Bio
  • Devika Mehta (Co- Founder, DMT Indian Association)

    Devika Mehta

    Co- Founder, DMT Indian Association

    Read Bio
  • Dr. Sudesh Mantillake (University of Peradeniya)

    Dr. Sudesh Mantillake

    University of Peradeniya

    Read Bio
  • Prof. Dr. Wolfgang Mastnak (Beijing Normal University)

    Prof. Dr. Wolfgang Mastnak

    Beijing Normal University

    Read Bio
  • E. Connor Kelly (President, Dance Therapy Association of Australasia)

    E. Connor Kelly

    President, Dance Therapy Association of Australasia

    Read Bio
  • Dr Athina Copteros (South African National Arts Therapies Association)

    Dr Athina Copteros

    South African National Arts Therapies Association

    Read Bio
  • Dr. Kyung-Soon Ko (Jeonju University)

    Dr. Kyung-Soon Ko

    Jeonju University

    Read Bio


         Download all speakers' bios at bottom of this page.

Event Description

Dance Therapy & Movement Therapy (DT/MT) Summit contains 28 sessions with almost 50 speakers involved, including key conversations (120min), 17 Presentations (30min) and 7 Workshops (90min) in online format. 


Key conversations in the DT/MT Summit will focus upon the development of the field globally, the role that DT/MT and other arts-based embodied practices can play in the amelioration of trauma, and in the restoration of resilience in a world in the wake of the Covid epidemic, climate changes and increasing numbers of refugees displaced by famine, warfare, and ecological disasters.


The summit will begin on Day 1 with a focus on pioneers and pathfinders across the world in the development of the field in their countries, and will move chronologically, geographically and geopolitically. Day 2 will focus on clinical, educational and community applications of dance/movement and other embodied uses of the arts around the world. Day 3 will focus on trauma and resilience and will engage presenters and participants in key conversations about applications of Dance Therapy and Movement Therapy and other forms of arts-based embodied practices in the prevention and treatment of trauma and PTSD as well as provide strategies towards building resilience and preventing burnout and compassion fatigue.

Schedule*

*  The Schedule below is based on Beijing Time. Please download the Schedule with different time zones at the bottom of this page. Please note that all the sessions will be recorded and will be available for viewing within 3 days after the whole summit. Contact us if this is not clear.

  • Day 1 (March 10, 2023)
    8:00 AM - 8:30 AMHarnessing Beauty in the Healing Practice of Dance/Movement Therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Wellbeing/Professional practice
    Speakers: Rebekka Dieterich-Hartwell, Anne Margrethe Melsom, Mary Patterson, Lara Tant
    8:30 AM - 9:00 AMEnhancing Resilience: Teaching Embodiment Practices to Adolescents and Young Adults
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Wellbeing
    Speaker: Susan Bauer
    9:00 AM - 9:15 AMBreak
    9:15 AM - 10:45 AMLivingDance~LivingMusic: Where Dance is the Star and Psychology the Supporting Actor.
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Theory/Clinical application/Social justice
    Speakers: Danielle L. Fraenkel, JeffreyMehr
    3:00 PM - 3:30 PMThe Neuroscience of Dance Therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Theory/Clinical application
    Speaker: Wolfgang Mastnak
    3:30 PM - 4:00 PMReflections on the Influence of Ethnic Chinese Cultural Attribute on Individual Vitality in Dance Therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Indigenous healing/Professional practice
    Speaker: Hao Xin
    4:00 PM - 4:15 PMBreak
    4:15 PM - 4:45 PMDeveloping Methods for a receptive dance movement therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Theory/Clinical application
    Speaker: Rosemarie Samaritter
    4:45 PM - 6:15 PMWhere is the Dance in Dance Movement Therapy (Psychotherapy) ?
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Clinical application/Professional practice
    Speaker: Jeannette MacDonald
    7:15 PM - 7:30 PMOpening
    Speakers: Tony Zhou, Vivien Speiser
    7:30 PM - 10:30 PMGlobal Panel - From tradition to diversity, innovation and breakthrough: Key conversations on dance and movement therapy around the world
    Session: Key Conversation (180 min)
    Topic: History/Community/Professional practice
    Speakers: Sharon Chaiklin, Helen Payne, Yael Barkai, Rosa Maria Govoni, France Schott-Billmann, Athina Copteros, Diana Fischman, Irina V. Biryukova, Sabine Koch, Rainbow Ho, Devika Mehta, Sudesh Mantillake, Wolfgang Mastnak, Connor Kelly, Marcia Plevin, Kyung Soon Ko
    Day 2 (March 11, 2023)
    8:00 AM - 8:30 AMIndigenous Practice and Teaching of Dance Movement Therapy: Eastern and Western Perspectives
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Indigenous healing/Professional practice
    Speakers: Linda Cao Baker
    8:30 AM - 9:00 AMMove before we dance--Localized Practice and Experience in Dance/Movement Therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Indigenous healing/Professional practice
    Speaker: Zhang Mao
    9:00 AM - 9:15 AMBreak
    9:15 AM - 10:45 AMThe Concept of Yin and Yang in Dance/Movement Therapy ---- A Cycle of Return, Re-feeding and Vitality
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Education/Community/Professional practice
    Speaker: Katee Yan Shen, Hao Xin
    3:00 PM - 3:30 PMDance Rhythm Therapy between tradition and modernity
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: History/Theory
    Speaker: France Schott-Billmann
    3:30 PM - 5:00 PMIntroduction to Physical Storytelling with Application to Supervision within Dance Therapy
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Professional practice/Clinical supervision for DMT
    Speaker: E. Connor Kelly
    5:00 PM - 5:15 PMBreak
    5:15 PM - 5:45 PMExpressive Arts Therapy for building Empathy and Self-Esteem in Adolescents
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Community/Indigenous healing/Wellbeing
    Speaker: Mausam Nagda
    5:45 PM - 6:15 PMDance/movement therapy for autism children
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Community/Performance/Wellbeing
    Speaker: Magulan Danmu
    7:00 PM - 7:30 PMBuddhist Psychology intersects with Dance Movement Therapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Indigenous healing/Wellbeing/Spirituality
    Speakers: Anubha Doshi & Tripura Kashyap
    7:30 PM - 8:00 PMIntroducing Dance Movement Psychotherapy in Eastern European Psychiatric Hospitals and Mental Health Communities
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Community/Professional practice
    Speaker: Loredana Larionescu
    8:00 PM - 8:15 PMBreak
    8:15 PM - 10:15 PMWestern Teachers, Chinese Students: How Shall We Meet?
    Session: Key Conversation (120min)
    Topic: Education/Clinical application/Community
    Speakers: Joan Wittig, Marcia Plevin, Rosa Maria Govoni, Christina Devereaux, Ted Ehrhardt, Tony Zhou, Katee Shen and others
    Day 3 (March 12, 2023)
    8:00 AM - 8:30 AMHow can DMT help children who experienced neglect and abuse embody their experience that occurred during the pre-verbal stage?
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Professional practice/Disability
    Speaker: Mioi Forster-Nakayama
    8:30 AM - 10:00 AMCulturally Sensitive Dance Movement Therapy for Grief and Trauma Recovery
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Clinical application
    Speakers: Ilene Ava Serlin
    3:00 PM - 3:30 PMUsing the relationship with our cells and inner ecosystem to bridge inner connection and outer expression within the field of Dance Movement Psychotherapy
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application/Wellbeing
    Speakers: Aparna Ramkrishnan
    3:30 PM - 5:00 PMThe resilient dancing of a mountain community
    Session: Workshop (90 min)
    Topic: Community/Wellbeing/Professional practice
    Speaker: Monica Re
    5:00 PM - 5:15 PMBreak
    5:15 PM - 5:45 PMDance movement therapy for depression: the evidence so far and future directions
    Session: Presentation (30 min)
    Topic: Clinical application
    Speaker: Vicky Karkou, Supritha Aithal, Zoe Moula, Emma Perris
    5:45 PM - 6:15 PMThe contribution of DMT in the exploration, integration and prevention of birth trauma.
    Session: Presentation (30min)
    Topic: Education/Wellbeing/Trauma
    Speaker: Ana Luisa Meza Ferrari
    7:00 PM - 7:30 PMDance Movement Therapy tools to empower female community leaders in rural areas who have been victims of the armed conflict in Colombia.
    Session: Presentation (30mim)
    Topic: Community/Social justice/Professional practice
    Speaker: María Andrea García
    7:30 PM - 9:00 PMDancing to Reconcile: Fostering Community Healing after Armed Conflict through Dance/Movement Therapy
    Session: Workshop (90min)
    Topic: Clinical application/Community/Justice and Reconciiation after Armed Conflict
    Speaker: David Alan Harris
    9:00 PM - 9:15 PMBreak
    9:15 PM - 10:45 PMA dynamic dialogue engaging diverse arts and embodied perspectives on meeting trauma and building resilience
    Session: Key Conversation (90min)
    Topic: Cross-cultural dialogue/Diversity of healing practices/Creative perspectives
    Speakers: Susan Scarth, Amber Gray, Farah Fancy, Michelle Chan, Ronen Meirovich,  Sevin Seda Güney, Ulrich Sollmann


1.The specific time of some sessions is subject to change. Final schedule will be availabel on January 31, 2023.

2.The recordings of sessions will be available for 45 days after the DT/MT summit.

Tickets Register

Standard Price
RMB 1,100
€160
$170
Early Bird Price

Expires at 12 am on January 31, 2023

Students price

For current students only (please upload your student ID)

RMB 660
€95
$100
Group Price

This price is for registration as a group of 3 attendees

RMB 2,640
€384
$408
IACAET Members price

For IACAET members only

Member Price RMB 550
€80
$85
Special Discount Ticket

Who is eligible:
1. If you submitted proposal to WAEF2023 (regardless of acceptance status outcome)
2. Students/graduates in Inspirees certification programs

RMB 550
€80
$85
Free Ticket

For DT/MT Summit Curators and Speakers only

Complimentary

Speakers' Biographies and Full Agenda

WAEF2023 DTMT Summit讲者简介(Speakers' bio) .pdf
WAEF2023 DTMT Summit Agenda (with different time zones).pdf
WAEF2023 DTMT 峰会日程(中文版).pdf
Menu