Event Details

International Symposium of LBMS

The Evolution and Development of the Laban/Bartenieff Movement System - the ongoing legacy of Rudolf Laban and Irmgard Bartenieff



April 1-3, 2022 Beijing Time

Presented by Inspirees Institute (China), partnered with LIMS (US), WholeMovement (US)



Inspirees Institute and its partners are pleased to announce the International Symposium of LBMS (ISLBMS 2022), which will take place online April 1-3, 2022. This symposium is dedicated to Rudolf Laban and Irmgard Bartenieff, who established what is now identified as the Laban/Bartenieff Movement System (LBMS). The symposium will include other pioneers and practitioners who have continued to contribute and develop the work of its founders.


Keynote Speakers


         Download all speakers' bios at bottom of this page.

Event Description

As LBMS is spreading out worldwide and has reached many fields to support the work of educators, artists, therapists, researchers and practitioners, there is constant need for sharing information and knowledge, dialoguing, professional training, and community building. This has become even more evident in the challenging time of Covid which has impacted the education and practice of many students and colleagues in our field. As an embodiment-based discipline, the legitimacy and efficacy of online learning and practicing continues to be discussed in our community. There has been a paradigm shift in our work requiring conscious and critical reflection, open and constructive discussion, and innovation and collaboration, and full engagement of our students, educators and colleagues.    


In 2016, Inspirees partnered with LIMS to run the CMA certification program based on LBMS in China. There are in total more than 60 students in three cohorts from China and abroad trained through the China program (one cohort has completed the full program, another is halfway through and the third is just beginning). There are now 6 Chinese CMAs graduates.


This symposium invites all our students including: Inspirees LBMS, dance therapy, creative movement, authentic movement programs, as well as other students and colleagues in China and abroad. We hope to create with this event an international dialogue and collaboration forum and platform.  


The format of the symposium is currently planned to be online due to the uncertainty of Covid. Dance/movement sessions will be included as well as lecture presentations to stimulate and relax body and mind of participants.


There are 5 major themes of the symposium: Education & Pedagogy, Health & Therapy, Arts performance, New applications, History & Theory. The keynotes (3), presentations (16), workshops (7), roundtable (1) featuring leading experts in our field, as well as the younger talents and colleagues will address these 5 themes. 


Agenda*

  • Day 1 (April 1, 2022)
    8 AM - 8:30 AMBartenieff's Voice: The Ripple Effects of 3-Dimensional Embodiment
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: History and theory; Educational; Health
    Speaker: Martha Hart Eddy
    8:30 AM - 9 AMIntroduction to Klein Technique™
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speaker: Susan Klein
    9 AM - 10:30 AMMovement as Meditation through a Laban lens
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: New applications
    Speaker: Diane Roo Carroll
    3 PM - 3:30 PMEffort/Shape in a Human Needs Matrix
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: New applications
    Speaker: Deborah Heifetz
    3:30 PM - 4 PMA Somatic Approach to Pole Dance Performance and Choreography
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Arts performance
    Speaker: Lacin Keles
    4:45 PM - 5:15 PMHow are Rhythms captured in the Kestenberg Movement Profile? ―Focusing on the importance of Kinesthetic Empathy in therapy process
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Health & Therapy
    Speaker: Yukari Sakiyama
    5:15 PM - 5:45 PMLABAN’S Choreosophy A research-creation embodied philosophy integrated in performance
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Arts performance
    Speaker: Regina Miranda
    8 PM - 8:15 PMOpening ceremony of the Symposium

    Dr. Tony Yu Zhou

    CMA, CEO

    Karen Bradley

    CMA

    8:15 PM - 9 PMWhat’s in a name? - Identifying LBMS as a body of knowledge today
    Session: Keynote (45 min)
    Theme: History and Theory

    Karen A. Studd

    CMA

    9 PM - 10:30 PMDynamic Boundaries through LBMS
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: Health & Therapy
    Speaker: Brenton Cheng
    Day 2 (April 2, 2022)
    8 AM - 9:30 AMMaking Meaning with Machines: Explicating a Component of Time Through Work With Robots
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: New applications
    Speakers: Amy LaViers & Cat Maguire
    9:30 AM - 11 AMUsing LBMS in K-12 Dance Education
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speaker: Joanna Brotman
    3 PM - 3:30 PMPositive Aging: A Mother–Daughter Duet based on BESS
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Health & Therapy
    Speaker: Ra-Yuan Tseng 曾瑞媛
    3:30 PM - 4 PMExploring images as a supportive tool for movement education
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speaker: Rotem Hornedo
    4 PM - 4:30 PMExploring the value of applying the Laban Bartenieff Movement System (LBMS) in a Dance Movement Psychotherapy practice with adult survivors of trauma
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Health & Therapy
    Speaker: Susan Scarth
    4:45 PM - 5:15 PMExperiences with bodies, times and spaces: dialogues between William Forsythe and Laban/Bartenieff Movement System (LBMS)
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speaker: Adriano Pinheiro & Lilian Vilela
    5:15 PM - 6 PMRecuperating the spiritual in Laban movement practice: Rudolf Laban, the practical mystic
    Session: Keynote (45 min)
    Theme: Arts performance

    Juliet Chambers Coe

    8 PM - 8:30 PMMaking the Implicit Explicit- Evolving and Expanding the Map of Movemement
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speakers: Karen Studd & Cat Maguir
    8:30 PM - 9:15 PMRudolf Laban and the Neuroscience of Community
    Session: Keynote (45 min)
    Theme: History and Theory

    Karen Bradley

    CMA

    9:15 PM - 9:45 PMBeauty That Moves: Art-partaking in Dance for PD
    Session: Presentation (30 min)
    Theme: Health & Therapy
    Speaker: Cecilia Fontanesi
    9:45 PM - 10 PMLet's Dance
    Day 3 (April 3, 2022)
    8 AM - 9:30 AMMoving Seniors - Maintaining Essential Movement Bartenieff Fundamentals
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speaker: John Chanik
    9:30 AM - 11 AMStructure and Rhythm: The Cube, Spirals, and Fascia
    Session: Workshop (90 min)
    Theme: New applications
    Speakers: Laura V Ward & Jackie Hand
    2:30 PM - 2:50 PMStories between LBMS and us
    Session: Presentation (20 min)
    Theme: Education & Pedagogy
    Speakers: Cheng Yun程芸 , Mia Xu许一君, Xiong Ying熊瑛 & Wu Feng吴丰
    language: Chinese
    2:50 PM - 3:10 PMLBMS in the study of ancient Chinese dance images
    Session: Presentation (20 min)
    Theme: New applications
    Speaker: Sisi Peng彭小希
    language: Chinese
    3:10 PM - 3:30 PMDance Creation and Analysis from the Perspective of the Laban/Bartenieff Movement System: Using the Dance Piece Glowing Ocean as an Example
    Session: Presentation (20 min)
    Theme: Arts performance
    Speaker: Shawn Liu刘少博
    language: Chinese
    3:40 PM - 4 PMLaban-Bartenieff Movement Theory Analysis and Application of Chinese Intangible Cultural Heritage Dance Research
    Session: Presentation (20 min)
    Theme: History & Theory
    Speaker: Sharina莎日娜
    language: Chinese
    4 PM - 5:15 PMCreativity Training for Experiential DMT/CM Group Leaders via LBMS
    Session: Workshop (75min)
    Theme: New applications
    Speaker: Katee Shen沈妍
    language: Chinese
    5:15 PM - 6 PMRoundtable Discussion
    Speakers: Chinese speakers
    language: Chinese
    6 PM - 6:30 PMLet's dance
    End of the International Symposium



1.*The Agenda above is arranged with Beijing Time. Please be aware of different time of time zones. Use https://www.worldtimebuddy.com to convert the time, and download Agenda With Different Time of Time Zones at bottom of this page. Contact us if you are not clear about it.

2.There will be recordings of all sessions available for participants till the 30th of April.

Tickets

Inspirees LBMS students price

Inspirees LBMS students only

Free
Standard Price
RMB 980
$150
Early Bird Price

Expires on March 15, 2022 12 PM

Students price
RMB 490
$75

Speakers' Biographies and Full Agenda

ISLBMS2022讲者简介(Speakers' bio).pdf
最新日程安排(The Latest Agenda with Different Time Zones).pdf
Menu